Killarra (Camberwell)

An Art-Deco home which has been passed down generations, Killarra was designed to cherish the past, and look forward to the future. The extension developed was to inspired by the notion of family; creating a space for the next generation and family to enjoy and grow within.

Taking cues from the natural tones found in the adjacent Yarra River, clay coloured bricks with a colour matched grout have been proposed as the primary material. The bricks are to be laid in a way that forms a rough texture, in order to balance the strict formal arrangement of the design. The entrance to the building also references the Yarra, which takes people from the street down a sweeping curved pathway, through a landscaped garden before arriving at the entrance lobby.

 

By using curved journeys through the building a sense of withdrawal and reveal is created. This language was inspired by the way the river constantly reveals new views and pockets of space as you follow the curves of its banks. Finally the proposal has been designed to allow for a series of stepping terraces to its southern boundary, enabling planting to cover much of the buildings profile. This not only allows an easy relationship with its neighbours, but provides an inviting view of planting to its occupants.

© 2018 CERA STRIBLEY ARCHITECTS

+61 3 9533 2582

info@cs-a.com.au

Careers

Website design and build by Studio Hortenzia