Robinson Beach House (Portsea)

A truly laid-back holiday house this design seeks to adhere to a minimal aesthetic genre, the clients wanted to create a sophisticated, textural house with a rich materiality that wasn’t overwhelming or fussy.

Stage — Completed

Size — 500 sqm

 

A busy couple with teenage children, the clients were specific with their functional brief, with an elevated and relatively open and level site to work with, this house is all about orientation and creating areas for living in at different times of the day. The foundation of the architecture was to create two rectangular forms perpendicular to one another to allow circulation around and between the forms. The first floor, a black, timber lined box and the lower rectilinear form created by intersecting in-situ concrete walls with timber.

 

Light is harnessed within this house, visually amalgamating and highlighting the raw elements of the interior within the context of its site. With a decidedly minimal palette focusing on raw concrete, timber and steel; attention is diverted to the shadows cast from skylights, shutters and the large eucalypt in the east. These cast artistic geometric patterns which extend and fuse the houses exterior into the interior. The shifting direction of the sun and fall of these shadows animate the architecture, signifying the spirit of the house, and further relating it to the life of the outside world.

 

News

Social

Contact

© 2018 CERA STRIBLEY ARCHITECTS

+61 3 9533 2582

info@cs-a.com.au

Website design and build by Studio Hortenzia