CERA STRIBLEY
DESIGN INITIATIVE 03
HERNE HILL

Before

After

EXISTING

LOT AREA: 505M2
INTERNAL AREA: 129M2
EXTERNAL AREA: 376M2
BEDROOMS: 3
BATHROOMS: 1    

About

Claire and Lily, an Emergency Nurse and a Paramedic, are looking for an update to their older brick home that they purchased two years ago just outside of Geelong.

They are hoping to open up the kitchen and living space which is currently separated, and maximise the natural light to create a warm and inviting space for a young family to grow (and entice family and friends down to stay). .

Brief

Our house is a solid brick family home that was built in the 60s, and lived in by one couple for 60 years! We love the north facing aspect of the house, and the light and bright feel with lots of windows. The kitchen, dining and living area is in two separate sections and we would love to open the area up to create an open plan space to enjoy entertaining and family life.

There is an outdoor dining area on the south aspect of the property but it is dark and undercover, so it would be great to maximise the light and space by adding a deck to the front of the house for morning cups of tea or an evening tipple!

On removal of the two sheds in the backyard we would love to build an ensuite and walk in robe onto the main bedroom. There isalso a workshop attached to the garage which is great but with visitors and family it would be great to convert the space to a somewhat self-contained bungalow in the future.

CSDI_03_Existing1

OUTCOME

LOT AREA: 505M2
INTERNAL AREA: 188M2
EXTERNAL AREA: 317M2
BEDROOMS: 3
BATHROOMS: 2

Architectural Statement

It became clear that the positioning of the bedrooms and living areas needed to be switched, as simply removing walls and re-planning the wet areas wouldn’t achieve the light-filled home Claire and Lily hoped for. This somewhat drastic approach is achievable as the major plumbing for the house stays in the same locations.

By changing the front section of the house from living and kitchen/dining to a master suite with large robes and spacious bathroom, it frees up the rear of the block for expanding the footprint of the house to encompass the larger open plan living, kitchen and dining areas, all designed to face north. The new outdoor deck has space for a bar and BBQ, as well as lounge and dining seating - perfect for inviting Claire and Lily’s family and friends over to enjoy all year round.

The entryway is retained but transformed to include a large round skylight and full height window framing a view to the garden.

CSDI_03_Outcome1

Cera Stribley
Architecture and Interior Design

Address
Studio 5 – 249 Chapel St Prahran

Contact
info@cs-a.com.au     +613 9533 2582

©2020 Cera Stribley
All Rights Reserved