CERA STRIBLEY
DESIGN INITIATIVE 07
ALDERLEY

Before

After

EXISTING

LOT AREA: 961M2
INTERNAL AREA: 118M2
EXTERNAL AREA: 843M2
BEDROOMS: 3
BATHROOMS: 2

About

Rachel, Neil and their two daughters are looking for some inspiration to create a modern, warm and inviting new home that will be functional for the whole family for years to come. 

Brief

We would love to have 4 bedrooms plus a study, 2 lounge rooms (one for the kids), 2 and ½ bathrooms and a double garage. We don’t want a stock standard house, instead a creative use of space with small surprises throughout, with lots of  natural light and easy access to the outdoors.

On the wishlist are large bedrooms with walk-in robes and an ensuite for the girls, a big kitchen centered around the view with anisland bench and butler’s pantry, a window seat by the kitchen, an atrium, and a large master suite with a walk-in robe and ensuite.

Being an artist, Rachel needs an art studio included where clients can visit, either in the house or a separate studio, as well as a desk nook in the home for day-to-day work. Neil needs a study to work out of and a shed with a workshop and space for water tanks.

With tropical rain hitting the back of the house, a covered deck would be great, and a large backyard for the girls to enjoy and get outdoors often.

CSDI_07_Existing1

OUTCOME

LOT AREA: 961M2
INTERNAL AREA: 431M2
EXTERNAL AREA: 710M2
BEDROOMS: 4
BATHROOMS: 2.5

Architectural Statement

The design aims to create an indoor-outdoor relationship while creating functional living spaces to accommodate the family’s needs and interests.

Working with the sloped topography of the site, both ground floor and lower ground floor are positioned to face views of the abundant greenery surrounding the house, allowing indoor spaces to have a close relationship with nature. The entry includes a feature stair visible upon arrival, with a unique curved edge creating a hallway towards the living spaces.
The scenic view of the back yard is predominantly be experienced in the master bedroom, kitchen and living area which face towards the east. The design capitalises on the northern orientation of the site, providing abundant natural light within commonly used rooms.

The opulent curved stair case that leads to the lower ground level features the client’s passion for art, with display areas ideal for a walkable gallery. The unique curved form is continued on the walls and welcomes a generous multi-use space that can host a studio / gallery or a rumpus to be enjoyed by the family’s children or guests.

The connection with nature is reinforced by the placement of windows, creating views of the back yard and abundant landscaping. By facing the bedrooms towards the north, each family member can relish the natural sunlight within their own space of rest and solidarity.

Together with the consideration of nature and functionality, the plan of this house provides inviting environments that capture its surrounding views and host the family’s everyday needs.

CSDI_07_Outcome1

Cera Stribley
Architecture and Interior Design

Address
Studio 5 – 249 Chapel St Prahran

Contact
info@cs-a.com.au     +613 9533 2582

©2020 Cera Stribley
All Rights Reserved