CERA STRIBLEY
DESIGN INITIATIVE 08
MIDDLE PARK

Before

After

EXISTING

LOT AREA: 229M2
INTERNAL AREA: 127M2
EXTERNAL AREA: 98M2
BEDROOMS: 3
BATHROOMS: 1

About

Michael an Bec have recently purchased their three bedroom home in Middle Park with the hope of completing a significant renovation including a second storey extension. With the existing house primarily consisting of small, dark rooms, the renovation will involve opening up the home to create free flowing spaces that maximise natural light and connect with the outdoors.

Brief

With the small size of the block, we’re interested in seeing what the design opportunities are to maximise on light and space.

We’d love the downstairs area to include a master suite and open plan kitchen/living area that opens onto a courtyard, potentially with a double height space or lightwell bringing in lots of natural light.

With the second storey addition we’d like two bedrooms to accomodate our future family plus a bathroom and rumpus room.

We’re hoping to build a contemporary, light-filled home that retains the period detailing and original materials.

CSDI_08_Existing1

OUTCOME

LOT AREA: 229M2
INTERNAL AREA: 218M2
EXTERNAL AREA: 92M2
BEDROOMS: 3
BATHROOMS: 2.5

Architectural Statement

Being a Victorian attached house to both adjacent neighbours, this renovation concept poses a design challenge to draw enough natural light in while bringing its elegant foundations into the spotlight.

The brief included maintaining the existing façade alongside building a more contemporary extension at the rear to allow for a second story with two further bedrooms, bathroom and living room. The ground floor layout comprises a formal sitting room at the front, ample sized master suite, laundry and powder room off the hall leading to the updated expanded kitchen-living room with an outlook to a garden courtyard to the north west.

By inserting a large glazed window opposite the front door and voids with skylights above towards the middle of the house, sunlight is channelled into the new stairwell and also the new kitchen.

These interventions in the building are intended to frame glimpses to the sky and garden spaces at various points. The light court planted with a specimen tree creates a peaceful view shared by both the living room and master bedroom.

Together with some clever joinery, this design transforms the modest building into a generous home for a growing family.

CSDI_08_Outcome1

Cera Stribley
Architecture and Interior Design

Address
Studio 5 – 249 Chapel St Prahran

Contact
info@cs-a.com.au     +613 9533 2582

©2020 Cera Stribley
All Rights Reserved