CERA STRIBLEY
DESIGN INITIATIVE 09
CAULFIELD NORTH

Before

After

EXISTING

LOT AREA: 748M2
INTERNAL AREA: 289M2
EXTERNAL AREA: 459M2
BEDROOMS: 4
BATHROOMS: 2

Brief

The house is a carbon copy of my childhood home so carries with it a great amount of sentiment.  It was familiar from the very first moment we walked inside and we would love to keep what we can while making it more liveable.

The main issue is the lack of natural light inside the house and the lack of flow from the kitchen to the living space and integration with the garden. The house has two distinct zones - the night time dining room space at the front which is heavy and dark, and the back half of the house which has a more daytime feel.

We want the new design to connect the front to the back of the property, and space is needed to host & entertain large dinner parties, hopefully something we can do again soon post lockdown!

CSDI_09_Existing

OUTCOME

LOT AREA: 748M2
INTERNAL AREA: 370M2
EXTERNAL AREA: 451M2
BEDROOMS: 4
BATHROOMS: 3.5

Architectural Statement

The proposed design retains as much of the existing house as possible while improving on flow, functionality, natural light and connection to the outdoors. A new circulation spine provides a clear route from the entry to the new rear kitchen and open plan living space, while skylights throughout the home draw in natural light to previously dark spaces.

The formal dining room has been retained for entertaining, with the inclusion of a hidden door to the main living areas to improve the flow and entry to the kitchen. Other ground floor details include subtle internal curves, re-organised utility spaces with easier access, a separate living space for the kids and a new staircase to the first floor with a void above light through to the hallway.

The kitchen and main living area have been re-orientated from south to north facing, with a feature fireplace acting as the focal point to the room, and surrounding windows overlooking the wrap-around deck providing integration with the garden. An additional level includes the master retreat with a walk-in-robe, ensuite, separate study space and a private north facing terrace for morning sunlight.

CSDI_09_Outcome

Cera Stribley
Architecture and Interior Design

Address
Studio 5 – 249 Chapel St Prahran

Contact
info@cs-a.com.au     +613 9533 2582

©2020 Cera Stribley
All Rights Reserved